UP FVZ : ZADIŠALO JE PO ZDRAVEM FRANCOSKEM ZAJTRKU

Petkovo jutro pred velikonočnimi prazniki je ekipa UP budi obiskala Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem. Študentski svet Fakultete za vede o zdravju je namreč organiziral dogodek Zdrav zajtrk. Za brbončice obiskovalcev sta poskrbeli študentki dodiplomskega študijskega programa Prehransko svetovanje - dietetika, Lucija Lapornik in Teja Škrokov. Ajdove palačinke, rogljički, ajdovo-čokoladni namaz, jagode, maline in različni namazi so nas popeljali v Francijo, saj je bila tematika tokratnega zdravega zajtrka – francoski zajtrk.  Dekleti z obiskovalci UP budi prijazno delita recepta za ajdove palačinke in ajdovo-čokoladni namaz.

 Ajdove palačinke

  • 1 jajce
  • 150 g ajdove moke
  • 2 dcl mleka
  • ščepec soli
  • žlička vinskega kamna/pecilnega praška

 Postopek:

Jajce stepete, medtem pa zmešajte suhe sestavine in nato stepenemu jajcu postopoma dodajajte mleko in suhe sestavine.  Masa naj počiva približno 15 – 20 minut.

Ajdovo - čokoladni namaz

  • 100 g ajdove kaše, surove (namočimo ali skuhamo po navodilih),
  • 100 g indijskih oreščkov (namočenih),
  • 80 g dateljnov (namočenih),
  • 40 g kakava v prahu,
  • 2 jušni žlici kokosovega olja,
  • 1 jušna žlica medu,
  • pol čajne žličke vanilije,
  • naribana bio pomarančna lupina,
  • 4 jušne žlice pomarančnega soka,
  • 4 jušne žlice kokosove moke.

Postopek:

Ajdovo kašo skuhajte po navodilih iz embalaže in jo ohladite. Indijske oreščke in dateljne namočite v vodo za približno 30 minut. Nato v blenderju zmiksajte dateljne, indijske oreščke in ajdovo kašo ter dodajte ostale sestavine. Če je namaz preveč gost, lahko po želji dodate mleko.