UP obiskala srbska pogajalska skupina za vstop Srbije v EU

Včeraj in danes je Univerza na Primorskem gostila delegacijo srbske pogajalske skupine za vstop Srbije v Evropsko unijo. Člani delegacije so bili z obiskom izjemno zadovoljni, še posebno pa očarani nad videnim. Popolnoma sta jih navdušila staro jedro Kopra in njegova okolica, spoznali pa so tudi univerzitetni vinograd.

Evropska unija je s Srbijo začela uradna pogajanja za priključitev k integraciji v letu 2014. Srbi ocenjujejo, da se bodo pogajanja zaključila naslednje leto, vendar morajo še veliko področij prilagoditi pravnemu redu EU.

Pogajalska skupina, ki se v Bruslju pogaja na vseh področjih skupnega trga, si je za primer dobre prakse delovanja visokošolske ustanove izbrala Univerzo na Primorskem. Na dvodnevnem obisku so želeli podrobno spoznati slovenski visokošolski sistem in izkušnje UP pri urejanju financiranja, kadrovskih zadev in ustavno-pravne ureditve. Posebej so jih zanimali raziskovalni projekti in umeščenost UP v mednarodno (evropsko) okolje.

Ob predstavitvi uspehov naše mlade univerze v času njenega obstoja so srbski pogajalci izrazili željo, da se odnosi med slovenskimi in srbskimi univerzami izboljšajo, saj slednjim primanjkujejo izkušnje in dragoceno znanje za pridobivanje sredstev od EU.