Visoka mednarodna delegacija in veleposlanik Norveške obiskala Arheološki park Simonov zaliv

V četrtek, 23. marca 2017, so si rezultate projekta AS - Arheologija za vse: oživljanje Arheološkega parka Simonov zaliv ogledali predstavniki donatorjev sklada EGP (Islandija, Lihtenštajn, Norveška) in norveškega finančnega mehanizma.

Tuje goste, veleposlanika Norveške v Budimpešti njegovo ekscelenco Olavom Berstadom, predstavnike Urada za finančni mehanizem iz Bruslja, norveškega in islandskega Ministrstva za zunanje zadeve ter predstavnike SVRK, je sprejela in pozdravila dekanja UP FHŠ in vodja projekta AS prof. dr. Irena Lazar.
Mednarodne goste je sprejela prof. dr. Irena Lazar. Foto: UP FHŠ.

Mednarodne goste je sprejela prof. dr. Irena Lazar. Foto: UP FHŠ.

Projekt, ki je bil izbran v sklopu B-Kulturna dediščina in je potekal od februarja 2015 do januarja 2017, je iz sklada EGP pridobil financiranje v višini 1.214.671,00 evrov.

Gostje so si po uvodni predstavitvi projekta ogledali nov interpretativni center za obiskovalce, v okviru katerega je med drugim postavljen interaktivni zemljevid na dotik, ki obiskovalcem predstavlja vsebine na temo geologije ter naravne in kulturne dediščine Izole in severnega Jadrana.
Center za obiskovalce v Arheološkem parku Simonov zaliv. Foto: UP FHŠ.

Center za obiskovalce v Arheološkem parku Simonov zaliv. Foto: UP FHŠ.

Sledil je ogled konserviranih in restavriranih mozaikov na delu J obmorske vile, ki so bili po opravljenem konserviranju v Restavratorskem centru ZVKDS vrnjeni na mesto odkritja. Predstavniki donatorjev so bili nad rezultati in videnim navdušeni ter zadovoljni z opravljenim obiskom.
Mozaiki v Arheološkem parku Simonov zaliv. Foto: UP FHŠ.

Mozaiki v Arheološkem parku Simonov zaliv. Foto: UP FHŠ.

V obdobju 2009–2014 je Slovenija iz sredstev EGP in norveškega finančnega mehanizma za Slovenijo prejela 26,9 milijona evrov, ki so bili razdeljeni med 123 projektov s področij javnega zdravja, kulturne dediščine, varovanja okolja in civilne družbe. Za obdobje 2014–2020 bo na voljo 37,7 milijona evrov. Pogajanja o tem, kako bodo sredstva razdeljena in katerim področjem bodo namenjena, so še v teku.