Maja Rajterič: Danes se lahko pohvalimo s kar tremi medaljami

Nedavno se je na CRPZ obrnila mlada podjetnica in diplomantka Fakultete za management Univerze na Primorskem Maja Rajterič, ki je skupaj z očetom Mihaelom in sestro Nino razvila Clickywood, ergonomski masažni pripomoček za lajšanje bolečin sindroma karpalnega kanala in podobnih obolenj zapestja.

Po podatkih Šeste evropske raziskave o delovnih pogojih (gl. publikacijo Sixth European Working Conditions Survey) so kostno-mišične bolezni glavna zdravstvena težava evropskih delavcev. Bolečine v hrbtu, ramenih, vratu in okončinah so na vrhu seznama zdravstvenih težav. Pri preučevanju teh težav se ne moremo več osredotočati le na biomehanske dejavnike, ampak moramo upoštevati tudi organizacijo dela. S podobnimi težavami se je soočila podjetnica Maja Rajterič, ki je v tem videla tržno priložnost.
Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem (CRPZ UP) svetuje in pomaga številnim podjetjem in raziskovalcem na področju internacionalizacije, inovacij, prenosa znanja in tehnologij, pravic intelektualne lastnine in sodelovanja v programih EU.

Kot večina podjetij, ki so na začetku svoje poti, so potrebovali informacije, ki jim bodo v pomoč pri nadaljnjem razvoju podjetja. Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem, član podjetniške podporne mreže Evropske komisije Enterprise Europe Network, jim je svetoval glede zaščite pravic intelektualne lastnine, vrednotenja inovacije in iskanja poslovnih partnerjev. Z Majo Rajterič smo se pogovarjali o podjetniški poti družinskega podjetja.

Kdaj se vam je porodila poslovna ideja za Clickywood?

Začelo se je ob zaključevanju študija, ko sem pisala zaključno nalogo. Težko si je bilo predstavljati, da bi magistrsko nalogo oddala brez dela z računalnikom. Vse pogosteje so se mi pojavljale bolečine predvsem v desni roki in mravljinčenja v roki, ki si ga nisem znala pojasniti. Tudi pri sestri Nini so se kazali podobni simptomi, ki pa niso bili tako izraziti. Težavo sva skušali odpraviti z otresanjem rok, vendar to je le za kratek čas olajšalo bolečine in ustavilo mravljinčenje. Nazadnje sem se odločila, da obiščem osebno zdravnico. Zdravnica mi je svetovala, naj z delom preneham in s tem rokam privoščim potreben počitek. Roke so namreč zaradi nenehnega klikanja in tipkanja, ki ga zahteva pisanje magistrske naloge, preobremenjene. Zdravnica mi je povedala tudi, da bo v nasprotnem primeru potrebna operacija in po vsej verjetnosti ne bi več imela takšne moči v rokah kot pred operacijo. Poleg tega bi se simptomi karpalnega kanala najverjetneje pogosteje pojavljali, zato bi bilo potrebno več operacij.
Clickywood, ergonomski masažni pripomoček za lajšanje bolečin sindroma karpalnega kanala in podobnih obolenj zapestja. Foto: Clickywood.

Clickywood, ergonomski masažni pripomoček za lajšanje bolečin sindroma karpalnega kanala in podobnih obolenj zapestja. Foto: Clickywood.

V tem času sem bila šele na začetku svoje kariere v bančništvu, kar sem tudi študirala. Kot vemo, bančništvo zahteva vsakodnevno delo z računalnikom. Tako bi bila vse bolj izpostavljena tveganju za nadaljnji razvoj simptomov karpalnega kanala.

Z očetom Miho in sestro Nino smo dan za dnem iskali rešitev. Preizkusila sem veliko različnih ergonomskih in drugih pripomočkov, ki so imeli skupno lastnost – roka je počivala na podlagi in tako pritiskala na medialni živec. Oče se je po posvetu z zdravnico na Univerzitetnem kliničnem centru domislil, da bi izdelal masažno napravo v višini miške, ki bi podpirala roko, hkrati pa v napravo vgradil motorčke z vibracijami, ki se uporabljajo v terapevtske namene. Potem ko so spoznali, koliko ljudi ima podobne težave, kot sva jih imeli z Nino, smo se odločili, da bomo s svojo rešitvijo pomagali tudi drugim. Danes se lahko pohvalimo s kar tremi medaljami Svetovne organizacije za intelektualno lastnino.

Kdo sestavlja podjetniški tim?

Ekipo sestavljajo elektronik, 3D-dizajner, oblikovalec spletnih strani, oglaševalka in grafična oblikovalka. Sodelujemo z Univerzo na Primorskem, Institutom Jožef Stefan, Medicino dela dr. Zadnikar v Ljubljani, Univerzitetnim kliničnim centrom in Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem.
Nina, Maja in Mihael Rajterič. Foto: Clickywood.

Nina, Maja in Mihael Rajterič. Foto: Clickywood.

Zakaj ste se obrnili na Enterprise Europe Network? Katere informacije so bile za vas najbolj koristne?

Na Enterprise Europe Network smo se obrnili iz več razlogov, predvsem pa zato, ker smo potrebovali pomoč pri vrednotenju inovacije. To oceno smo potrebovali predvsem zaradi pogajanj z multinacionalnim podjetjem, ki se zanima za odkup našega patenta. Poleg tega nam Enterprise Europe Network lahko pomaga pri iskanju drugih poslovnih partnerjev, kar je za nas izjemnega pomena. V poslovanju startup podjetja, kakršno je tudi naše podjetje, je ključnega pomena, da podjetnik ve, na koga se lahko obrne po pomoč. Izkazalo se je, da je Enterprise Europe Network tudi v našem primeru pomemben del uspeha.

Kakšni so vaši cilji in kako vidite vaše podjetje čez 10 let?

V letu 2017 je naš glavni cilj prodaja patenta in še intenzivnejše vključevanje v mrežo Enterprise Europe Network. Naše podjetje čez 10 let vidimo kot ključnega razvijalca rešitev, predvsem na področju ergonomije na trgu EU in na trgih ZDA.

Mag. Maja Cergol Lipnik, CRPZ UP
Center za razvoj in prenos znanja Univerze na Primorskem je član podjetniške podporne mreže Evropske komisije Enterprise Europe Network. Storitve mreže obsegajo naslednja področja:


− mednarodno poslovno sodelovanje,
− inovacije, prenos znanja in tehnologij,
− pridobivanje finančnih sredstev.


S 600 centri v več kot 50 evropskih državah in približno 4.000 izkušenimi strokovnjaki, povezanimi v enotno mrežo, je Enterprise Europe Network največja mreža v Evropski uniji na področju nudenja strokovnega znanja in storitev podjetjem, univerzam, raziskovalnim organizacijam, tehnološkim centrom in drugim poslovnim in inovacijskim institucijam.


Center za razvoj in prenos znanja UP deluje tudi kot Ambasador EEN-OSH in s tem prispeva k ozaveščanju o pomenu varnosti in zdravja pri delu v mikro, malih in srednjih podjetjih.


Enterprise Europe Network (logo)                            EEN - OSH (logo)