Vrtni nož Hori Hori, Goodmood in Flexyteam nagrajenci natečaja Startup Koper Capodistria

Z javnimi predstavitvami poslovnih idej podjetniških ekip, razglasitvijo najboljših in podelitvijo nagrad se je v četrtek, 30. novembra 2017, zaključil natečaj Startup Koper Capodistria. Natečaj, ki je letos potekal prvič, je bil namenjen promoviranju inovativnosti, predvsem pa razvijanju podjetniških kompetenc in prepoznavanju inovativnih podjetniških idej med mladimi v Mestni občini Koper.

V ta namen so se v podjetniško podporno okolje v Mestni občini Koper, ki natečaj tudi podpira, združili Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP) kot vodja projekta, Središče Rotunda, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Center mladih Koper, Regionalni razvojni center Koper in Območna služba Koper Zavoda RS za zaposlovanje ter s skupnimi močmi sodelovali pri pripravi pestrega programa.

V okviru natečaja, ki se je začel julija 2017, so se podjetniške ekipe lahko odločile reševati konkretne podane izzive s strani gospodarstva, občine in drugih, lahko pa so se prijavile s svojo poslovno idejo. Prijavilo se je 12 podjetniških skupin, ki so se udeležile tudi raznih aktivnosti v okviru natečaja, od mreženjskih dogodkov z gospodarstvom do tridnevnega startup vikenda, ki je potekal med 13. in 15. oktobrom 2017 v Centru mladih Koper.

Na startup vikendu so člani skupin dodobra zavihali rokave in se lotili dela, saj so se preko delavnic in predavanj seznanili s ključnimi koraki pri pripravi poslovne ideje. Ob strokovni pomoči mentorjev so udeleženci spoznali osnovne značilnosti poslovnega modela Canvas, načine komunikacije s strankami in marketing ter pripravo kratkih in jedrnatih predstavitev oziroma pitchev, v katerih so se preizkusili že v okviru startup vikenda. Svoje poslovne ideje, modele in predstavitve so pilili do konca novembra.

V četrtek je v Centru mladih Koper potekala zaključna prireditev, na kateri je šest ekip predstavilo svoje poslovne ideje: Runout, napredna tekaška steza, E-Pašta za prodajo testenin po spletu, MORjE, Happy kids, ki ponuja poučna doživetja otrokom v času dopustov, Vrtni nož Hori Hori, vsestransko uporabno orodje za delo na vrtu in marsikje drugje, GoodMood, sistem pametnih žarnic, namenjen gluhim in naglušnim ter Flexyteam, spletna platforma za delodajalce in delojemalce v gostinskem in hotelirskem sektorju.

Poleg splošne javnosti, je predstavitve spremljala strokovna komisija, ki so jo sestavljali Timotej Pirjevec, vodja Urada za družbene dejavnosti in razvoj Mestne občine Koper, Maja Golob, Spago, d. o. o., Davor Podbevšek, Barba sol, Andrej Erzetič, Bood, d. o. o,. in mag. Tina Kociper, Univerza na Primorskem, Fakulteta za turistične študije - Turistica, ki je vsaki skupini namenila tudi nekaj vprašanj. Sledila je razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad v skupni višini 5000 evrov.

Zmago je slavila skupina dijakov in njihovih mentorjev s Srednje tehniške šole Koper, ki je predstavljala idejo Vrtni nož Hori Hori (Eneja Žerovnik, Damjana Čičić, Pavel Lorger, Gašper Markežič, Erik Primožič), drugo mesto so osvojili GoodMood (Aleksander Hrastič in Peter Gregorič), tretje pa Flexyteam (Petra Trček). Zmagovalna ekipa bo za nagrado odpotovala tudi na dvodnevni obisk na Dunaj, kjer bodo obiskali tamkajšnji največji startup inkubator.
Plakete. <span style="color: #999999;">Foto: Emma Garnier/PiNA.</span>
Strokovna komisija. <span style="color: #999999;">Foto: Emma Garnier/PiNA.</span>
Davor Podbevšek, strokovna komisija. <span style="color: #999999;">Foto: Emma Garnier/PiNA.</span>
Timotej Pirjevec, vodja Urada za družbene dejavnosti in razvoj MOK, podeljuje priznanja. <span style="color: #999999;">Foto: Emma Garnier/PiNA.</span>
Dorijan Maršič med razglasitvijo rezultatov. <span style="color: #999999;">Foto: Emma Garnier/PiNA.</span>
Simon Grižonič, mentor skupini Vrtni nož Hori Hori, pravi: »S prijavo na Startup Koper smo želeli dijakom dati možnost, da se naučijo, kako svoje ideje udejanjiti in tudi izpeljati do konca. Moje osebno mnenje je, da se na tak način lahko naučijo tudi življenjske lekcije glede podjetnosti in vztrajnosti na poti do cilja. Sedaj smo korak bliže postavitvi produkta na trg in z novim zagonom za nadaljnje delo, ki ga bomo izpeljali preko krožkov in učnega procesa, kjer bo to možno. Bodoči izkupiček iz prodaje bomo vložili v nove projekte, na katerih bomo delali v prihodnosti. Zahvalil bi se organizatorjem za odličen projekt in strokovni komisiji, ker verjame v našo idejo in tudi v nas.«

Pavel Lorger, član skupine Vrtni nož Hori Hori in dijak Srednje tehniške šole Koper, svojo izkušnjo v okviru natečaja opisal takole: »Skupini sem se pridružil, ker sem želel videti, kakšen je potek projektov. Izkušnja je bila zelo zanimiva in poučna, to znanje bom lahko tudi v prihodnosti uporabil.«

Dorijan Maršič, direktor Univerzitetnega inkubatorja Primorske, pa je dejal: »V kratkem času smo dosegli veliko. Bili smo priča povezovanju deležnikov podpornega podjetniškega okolja v Kopru, povezovanju z lokalno skupnostjo, gospodarstvom in mladimi podjetniškimi upi ter lepim podjetniškim idejam, ki lahko zaživijo na trgu.

Maja Zadel, UIP