V kitajsko novo leto s praznikom lampijonov na OŠ Vojke Šmuc

Letos se novoletno praznovanje po kitajskih šegah zaključi s polno luno 2. marca. Ta dan Kitajci obeležijo s praznikom lampijonov, ki označi tudi prehod v pomlad.

Konfucijeva učilnica Koper Univerze na Primorskem (KUK UP) je ob tej priložnosti v sodelovanju s Qi Labom na OŠ Vojke Šmuc v Izoli pripravila slavje, na katerem so svoje znanje kitajščine in kitajske kulture predstavili naši tečajniki na vseh ravneh: učenci OŠ Vojke Šmuc, učenci podružnične šole v Kortah, učenci OŠ Šmarje, dijaki SŠ Izola, dijaki Gimnazije Koper in tečajniki različnih stopenj na KUK UP. Harmonijo gibov gimnastike taj či so ob glasbenih vložkih prikazali tečajniki Qi Laba. Zanimivo predstavitev, ki je trajala poldrugo uro, je spremljalo več kot 200 navdušenih obiskovalcev.

Prireditev smo zaključili s tradicionalnim spuščanjem pisanih lampijonov v nebo nad Izolo in s kitajsko pojedino iz restavracije Chang.

Vsem nastopajočim čestitamo za velik napredek v spretnostih, veščinah in znanju o kitajski kulturi. Posebna zahvala za skladno predstavitev gre sodelavkam KUK UP sinologinji Tjaši Vilotič ter kitajskima učiteljicama Lianlian in Zhaoqian pa vodjem Qi Laba Darji in Juretu Čeh. Zahvaljujemo se tudi vodstvu OŠ Vojke Šmuc za vso podporo pri prireditvi in uvajanju kitajščine med njihove učence.

Doc. dr. Neva Čebron, vodja KUK UP