8. EVROPSKI KONGRES MATEMATIKE PRESTAVLJEN V 2021

Zaradi epidemije koronavirusa COVID – 19 v Sloveniji in v svetu je bila sprejeta odločitev, da izvedba 8. Evropskega kongresa matematike – 8ECM, v načrtovanem terminu letos, žal, ne bo mogoča. Organizatorji kongresa so zato v dogovoru z Evropskim matematičnim združenjem poiskali nov termin. Kongres bo tako potekal od 20. do 26. junija 2021.

8ECM, katerega gostiteljica je Univerza na Primorskem, je bil načrtovan od 5. do 11. julija letos, gre pa za enega večjih znanstvenih dogodkov, ki bo potekal v Sloveniji.

Ena od novosti, ki jih lahko na 8ECM pričakujemo naslednje leto - poleg klasičnega formata kongresa - je aktivna udeležba preko spleta. Za vse, ki bodo želeli izkoristiti to možnost, bodo na voljo znižane kotizacije. Na kongresni spletni strani so na voljo še nekatere druge informacije glede spremembe termina - https://8ecm.si/news/68

Hkrati pa so od petka, 8. maja 2020, znani tudi prejemniki nagrad, ki jih podeljuje Evropsko matematično združenje (EMS).

Vsake štiri leta je na otvoritveni slovesnosti podeljenih 10 EMS nagrad perspektivnim mladim matematikom za njihove odlične prispevke v matematiki. Poleg desetih nagrad sta podeljeni še nagrada Felix Klein ter nagrada Otto Neugebauer. Seznam vseh letošnjih nagrajencev je objavljen tukaj https://www.8ecm.si/about-8ecm/prizes

Prepričani smo, da bo 8ECM v letu 2021 še bolj pester in zanimiv, vsem prejemnikom nagrad pa iskreno čestitamo!