Ajdova dekl'ca gre v petek v Pariz

Ta petek se bo ekipa študentov Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem pod mentorstvom doc. dr. Borisa Kovača udeležila evropskega tekmovanja ECOTROPHELIA EUROPE 2016, ki bo potekalo vzporedno z najpomembnejšim svetovnim sejmom s področja živilskih izdelkov SIAL v Parizu.

Junija sta ekipi študentov študijskega programa prve stopnje Prehransko svetovanje - dietetika in študijskega programa druge stopnje Dietetika na tekmovanju ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2016 pometli s konkurenco ter zasedli prvo mesto s sladoledom Ajdova dekl'ca in drugo mesto s pijačo CHA Kambucha.

Zmagovalni izdelek Ajdova dekl'ca, sladoled dveh okusov iz ajde in kislega mleka, so pripravili Tjaša Trobec, Tanja Črešnovar, Nina Mandelj in Peter Jantol. Odlikujejo ga dva tipično slovenska okusa, ekološki vidik uporabe sekundarne odpadne surovine (mikroniziranih jajčnih lupin), nizek ogljični odtis, vir kalcija in inovativno ekološko pakiranje.

Tekmovanje za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih živilskih izdelkov ECOTROPHELIA SLOVENIJA, ki se je že osmo leto zapored odvilo pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, želi mlade s pomočjo mentorjev spodbuditi k timskemu delu, organizaciji, razvoju novih izdelkov ter posledično prepoznati tiste inovativne živilske izdelke v slovenskem prostoru, ki jih je smiselno strokovno podpreti, nagraditi, promovirati v širši javnosti, omogočiti njihov nadaljnji razvoj, pa tudi pomagati mladim pri vzpostavitvi novega podjetja, zagonu proizvodnje ali povezovanju s potencialnimi investitorji.

Sladoled Ajdova dekl'ca, ki ga bodo študentje Univerze na Primorskem ta petek predstavili tudi v Parizu, s svojim edinstvenim okusom brbončice popelje v svet avtohtone slovenske kulinarike in ustvarja nov trend v izdelovanju sladoledov. Potrošniku ponuja pozitiven prehranski atribut in je odličen vir kalcija. Pristop k iskanju primerne surovine, ki bi vsebovala dovolj kalcija, je popolnoma nov in edinstven. Pri izdelavi zmagovalnega izdelka je bil uporabljen drobno zmlet prah iz jajčnih lupin. Zaradi visoke vsebnosti kalcija ima izdelek tudi visoko biološko vrednost, saj pripomore h krepitvi oziroma ohranjanju zdravih kosti in podpori ostalih mehanizmov v človeškem telesu. Nov pristop k iskanju vira kalcija pa je tudi ekološki, saj jajčne lupine večjih predelovalcev ne končajo med odpadki, pač pa so lahko po ustrezni termični obdelavi in mletju koristno porabljene.

Študentje so s svojim mentorjem poskrbeli tudi za funkcionalnost izdelka in ustvarili embalažo, ki zagotavlja ohranjanje sladoleda dlje časa na stalni temperaturi. Nihanje temperature lahko namreč povzroči prekristalizacijo in spremembo strukture, kar pa je preprečeno s polistirensko sekundarno embalažo, ki nudi dobro termoizolacijo.
Embalaža izdelka Ajdova dekl'ca.

Embalaža izdelka Ajdova dekl'ca.

Na drugo mesto sta se uvrstila Žiga Cibic in Vinko Longar z izdelkom CHA Kambucha, fermentirano pijačo z nizko vsebnostjo alkohola z okusi bezga, šipka in mete. Pri njeni izdelavi sta uporabila probiotično kulturo in slovenske surovine, po vsebnosti alkohola pa je CHA Kambucha primerljiva z lahkim pivom.
Drugouvrščena ekipa, ki je izdelala pijačo CHA Kambucha.

Drugouvrščena ekipa, ki je izdelala pijačo CHA Kambucha.