Prof. dr. Cheryl E. Praeger: Matematika je povsod okoli nas

Med matematiki je veliko takih, ki so poznani tudi med strokovnjaki in raziskovalci z drugih področij. Med njimi je znanstvenic žal še vedno malo, vendar ime dr. Cheryl Praeger iz The University of Western Australia poznajo domala vsi. Njeno skoraj petdesetletno intenzivno znanstveno raziskovanje sega na področja teorije grup in kombinatorike, pa tudi geometrije in teorije grafov, ki je vključno z analizo algoritmov in teorijo kompleksnosti eno izmed najbolj propulzivnih področij matematike. Doslej je bila mentorica 27 doktorandom, v soavtorstvu je objavila več kot 350 znanstvenih del v vrhunskih matematičnih revijah in je ena redkih matematikov, ki je uvrščena na seznam ISI visoko citiranih raziskovalcev.

Prof. dr. Cheryl E. Praeger je redek primer še aktivnih znanstvenikov, po katerih nosi ime celo nagrada. »Cheryl E. Praeger Travel Awards« se namreč podeljuje avstralskim matematičarkam v obliki finančne podpore za raziskovalne obiske in udeležbo na konferencah. Je članica Avstralske akademije znanosti in nekdanja predsednica Društva matematikov Avstralije, izjemno aktivna pa je tudi na področju razvoja kurikulumov v avstralskih srednjih šolah in pri pozicioniranju žensk v znanosti. Za svoje izjemno znanstveno delo je prejela številne nagrade, priznanja in nazive – častni doktorat Univerze na Primorskem je že šesti zapovrstjo.

Pretežni del svoje znanstvene kariere je delovala na The University of Western Australia, kjer je vzpostavila enega izmed štirih svetovnih centrov algebrajske teorije grafov. In prav slednje prof. dr. Cheryl E. Praeger že 15 let tesno povezuje z našo univerzo, saj pri nas deluje eden izmed omenjenih štirih svetovnih centrov. Njeno sodelovanje z našimi matematiki je prispevalo k temu, da je Univerza na Primorskem pridobila svetovni ugled na področju diskretne matematike oziroma teorije grafov, kar je bilo prepoznano tudi s strani Evropskega matematičnega združenja, ki je leta 2016 naši univerzi zaupalo organizacijo najpomembnejšega evropskega matematičnega dogodka, 8. Evropskega kongresa matematike leta 2020.
Prof. dr. Cheryl E. Praeger in rektor prof. dr. Dragan Marušič. Foto: UP FAMNIT.

Prof. dr. Cheryl E. Praeger in rektor prof. dr. Dragan Marušič. Foto: UP FAMNIT.

Priljubljenost prof. dr. Praeger se je jasno pokazala na inavguracijskem predavanju, ki je v petek, 16. marca 2018, potekalo na UP FAMNIT. V polni predavalnici je nova častna doktorica UP spregovorila o svoji življenjski poti in o preseganju preprek v znanosti. »Na svoji poti sem srečala izjemne znanstvenike, kot tudi marsikatero oviro. Bilo je nekaj težkih obdobij, ko sem se morala ukvarjati z neugodnimi odnosi v službi in sem hkrati poskušala biti kos vsemu ostalemu: skrbi za otroka, raziskovanju, predavanju in aktivnemu sodelovanju v različnih komisijah znotraj univerze in izven nje. Navkljub velikim spremembam je danes še vedno kar nekaj preprek, ki jih je potrebno preseči.« Z ovirami se je srečala takoj na začetku svoje študijske poti: »Ko sem bila študentka, so mi dejali, da za matematike ni služb. To seveda ni držalo takrat, še manj pa drži danes, ko za uspešno in učinkovito upravljanje novih tehnologij potrebujemo vse več matematično izobraženih mladih. Matematika je povsod okoli nas. Skriva se za vsemi algoritmi, ki poganjajo računalnike, in je hkrati osnova vsega, kar se dogaja na področju računalništva in tehnologije. Kdor se ukvarja z matematiko, je pravzaprav sposoben oblikovati prihodnost.«
Prof. dr. Cheryl E. Praeger med predavanjem. Foto: UP FAMNIT.

Prof. dr. Cheryl E. Praeger med predavanjem. Foto: UP FAMNIT.

Predavanju je sledilo bolj sproščeno srečanje s študenti in profesorji matematike, ki ga je z zapisom na družbenih omrežjih tudi sama prof. Praeger označila kot izjemno izkušnjo.
Prof. dr. Cheryl E. Praeger s študenti. Foto: UP FAMNIT.

Prof. dr. Cheryl E. Praeger s študenti. Foto: UP FAMNIT.