NA LETOŠNJEM ENCUENTROSU O OKOLJU PRIJAZNIH POTOVANJIH

V sredo, 23. oktobra 2019, se je na Univerzi na Primorskem Fakulteti za turistične študije - Turistici (UP FTŠ) odvijala 7. mednarodna znanstvena konferenca ENCUENTROS na temo trajnostnih destinacij. Zanimanje za trajnostni turizem je namreč vsako leto večje. Poleg dr. Sare Dolničar z avstralske univerze v Queenslandu, ki s Turistico sodeluje že vrsto let, je kot ključni govorec nastopil tudi dr. Xavier Font, strokovnjak za trajnostni turizem z britanske univerze v Surreyu.

Ključni cilj konference Encuentros, ki jo je UP FTŠ organizirala že 7. leto zapored, je tokrat bila diskusija o priporočilih za okrepitev načel trajnostnega turizma s poudarkom na varovanju okolja. Udeleženci so tako poslušali predstavitev 11 raziskovalnih del ter razpravljali o različnih vidikih in vprašanjih trajnostnega turizma, ter 7 primerov dobrih trajnostnih praks v turizmu in gostinstvu, kot npr. uspešne akcije za varčevanje z vodo in elektriko, sodelovanje industrije z lokalno skupnostjo, odgovorni turizem z ohranjanjem naravnih virov, ipd.

Udeleženci Encuentrosa so se strinjali, da mora postati turistična industrija bolj zavedna in aktivna pri spodbujanju trajnostnih praks ter tako turistom pokazati, da se je tudi sama podala na trajnostno pot. Vendar morajo svoj delež prispevati tudi turisti sami, a žal se je do sedaj izkazalo, da povprečni popotnik ni dovolj dobro obveščen o načinih, usmerjenih k bolj trajnostnemu obnašanju. Tako so zdaj za spodbujanje in promocijo trajnosti na vrsti turistična industrija ter drugi deležniki turizma, izobraževalne ustanove kot je Turistica, starši, vplivneži, tako imenovani "influencerji" in drugi.

Tudi tokrat je konferenca Encuentros dosegla svoj cilj in odprla perečo temo ter tako postavila pomemben mejnik za tranzicijo iz razprave o trajnosti na trajnostno pot v turizmu.