Opleteni koši v Kopru

Študentka UP PEF Irena Eržen je v mesecu marcu na dvorišču pred fakulteto, na Cankarjevi 5 v Kopru, in v bližnji okolici postavila razstavo gverilskega pletenja košev. Razstava bo ponovno postavljena na ogled v Taverni v Kopru od 23. aprila do 6. maja 2017.

Irena Eržen je diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer se je na Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje spoznala z gverilskim pletenjem. Vzljubila ga je, saj predstavlja povezovanje javnega prostora z zasebnim, torej urbanega okolja z domačnostjo in toplino. Svoje znanje nadgrajuje na magistrskem študijskem programu Zgodnje učenje na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Med študijem je spoznala pozitivne vidike pletenja, pomaga namreč pri kreativnosti, fini motoriki in osredotočenju. Želi si, da bi se pletenje in druge ročne spretnosti vrnili v šolo in tudi v vrtce.

Gverilsko pletenje, imenovano tudi bombardiranje s prejo, se je v zadnjih desetih letih pojavilo v številnih urbanih središčih. Tako so v volneno ogrinjalo odeli drogove uličnih svetilk, drevesna debla, kipe, kolesa in celo avtobuse. To naj bi ljudem vzbudilo pozitivne občutke.

Razstavo pred fakulteto so poleg UP PEF omogočili Mestna občina Koper, Marjetica Koper, Slovenske železnice, Ročna dela Dumbo in številni posamezniki.

Več o Ireni Eržen in njeni razstavi: v oddaji Dobro jutro, v prispevku Gverilsko pletenje Irene Eržen vas ne bo pustilo hladnih na portalu E-Koper in v prispevku Primorskih novic Smetnjak, ki na usta privabi nasmeh.

Andreja Sopič, UP PEF