Rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar sprejela predsednika ERC, akademika prof. dr. Jean-Pierra Bourguignona

Koper, 29. november 2019 - Rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar je danes sprejela visok obisk, predsednika Evropskega raziskovalnega svet (European Research Council - ERC), akademika prof. dr. Jean-Pierra Bourguignona. Z gostom so se pogovarjali tudi prorektorji prof. dr. Štefko Miklavič, izr. prof. dr. Darjo Felda in izr. prof. dr. David Brian DeVallance in člani organizacijskega odbora 8. Evropskega kongresa matematike  prof. dr.  Tomaž Pisanski (predsednik OO), prof. dr. Dragan Marušič in Aleš Oven.

Rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar je gostu predstavila aktivnosti Univerze na Primorskem in že opravljeno delo ter načrte za organizacijo 8. Evropskega kongresa matematike. Izpostavila je večje dosežke v zadnjem obdobju, med njimi tudi projekt InnoRenew CoE, ki pod svojo streho združuje različne znanstvene vede, tudi matematiko. 

Akademik Bourguignon, ki je v vlogi predsednika bil tudi organizator prvega Evropskega kongresa matematike leta 1992 v Parizu, je po uradnem obisku na rektoratu izvedel predavanje na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Udeležencem je iz prve roke predal priporočila in nasvete za učinkovito prijavljanje na razpise ERC in predstavil številne možnosti, ki jih ta omogoča izobraževalno-znanstvenim institucijam. Primarni cilj ERC je namreč spodbujanje raziskav v EU. Prav z njeno ustanovitvijo se je število znanstvenih objav v Evropi v primerjavi z Združenimi državami Ameriki občutno povečalo. 

Akademik Bourguignon je povedal: "Kongres predstavlja odlično priložnost za srečevanje, mreženje in izmenjavo mnenj vrhunskih znanstvenikov in mladih, ki to šele postajajo. Ni dovolj, da zagotovimo kongresne dvorane, pomembno je, da imajo udeleženci tudi prostor za neformalno druženje. Prvi kongres je bil organiziran v času, ko se je vzpostavljalo evropsko matematično skupnost. To je bil čas, ko so se evropski matematiki začeli združevati. Od takrat je evropska matematika izjemno napredovala. Imamo kar nekaj raziskovalnih programov na evropski ravni, prav tako se je povečalo sodelovanje v okvirju ERC-ja. In prav Evropski kongres matematike je med pomembnejšimi vzroki napredka in sprememb." 

Novi rektorici in vodstvu je akademik prof. dr. Jean-Pierr Bourguignon čestital ob nastopu mandata in zaželel veliko uspeha ob nadaljnjem razvoju univerze. 


Foto: Mirella Baruca
Video uredil: Damjan Muhič