MEDNARODNO ODLIKOVANJE DEKLIŠKEGA PEVSKEGA ZBORA UP PEF

V soboto, 22. februarja 2020, je v Pulju na Hrvaškem potekalo drugo mednarodno zborovsko tekmovanje, ki so se ga udeležile pevske skupine z Hrvaške in iz Slovenije. Na tekmovanju so nastopile tudi članice Dekliškega pevskega zbora UP PEF, ki so prejele zlato odličje ter odlično drugo mesto v svoji kategoriji.

Na Univerzi Pulj, Akademiji za glasbo sta Hrvaška zborovska zveza in Mešani pevski zbor Cantus PoPuli v sodelovanju s Festa Musicale 22. februarja organizirala enodnevno tekmovanje Istria Cantat, eno največjih zborovskih združenj na Hrvaškem, ki je bilo namenjeno vsem vrstam pevskih zasedb in zborov – mešani, moški, ženski, otroški, ljudski, cerkveni, klapski ... Nastopilo je 28 zasedb, ki so tekmovale v štirih kategorijah - klasični, folklorni, popularni in mešani zborovski glasbi.

Iz Slovenije so nastopili štirje zbori oz. skupine, med njimi tudi Dekliški pevski zbor Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete z zborovodkinjo Andrejo Štucin Cergol, visokošolsko sodelavko, ki na fakulteti poučuje izbirni predmet zborovstvo. Študentke dodiplomskih študijskih programov Pedagogika, Predšolska vzgoja in Razredni pouk, ki vaje pri predmetu redno obiskujejo, so z navdušenjem sprejele predlagan izziv, ki jim ga je ponudila njihova mentorica, ter se v študijskem letu 2019/2020 intenzivno pripravljale na prvo tekmovanje, ki je bilo še mednarodno obarvano.

Dekleta so nastopila v kategoriji »klasična glasba«, predstavile so se z deli slovenskih skladateljev ter svetovno zborovsko literaturo. Pri slednji so pevke muzicirale ob inštrumentalni spremljavi muzikalnih glasbenic, violinistk Nike Gačnik in Katje Dadič ter pianistke Lare Bobič. S tehtno izvedbo in ubranim petjem so pevke prepričale šestčlansko mednarodno strokovno žirijo, ki je Dekliškemu pevskemu zboru UP PEF podelil drugo mesto v kategoriji klasične glasbe ter ga uvrstil na zaključno tekmovanje za veliko nagrado Grand prix. Bodoče pedagoginje so v večernem programu še enkrat konkurirale v krogu štirih najboljših zborov iz posameznih kategorij celotnega tekmovanja.