UP FVZ IN UP IAM PROUČUJETA GIBALNE NAVADE IN SPANJE SLOVENCEV

Raziskovalna skupina prof. Nejca Šarabona, dekana Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem, se že več let ukvarja z raziskavami na področju dnevne gibalne aktivnosti in spanja. Tokrat so si zastavili izziv množičnega vrednotenja gibalne aktivnosti in spanja med Slovenci.

Področje gibalne aktivnosti za zdravje je v zadnjih letih doživelo konceptualni in metodološki napredek. Tradicionalnim priporočilom o ukvarjanju z zmerno-visoko intenzivno gibalno aktivnostjo vsaj 150 minut na teden, so se začela pridruževati tudi priporočila o zmanjševanju in prekinjanju sedenja ter zagotavljanju dovolj spanja. Tovrsten integrativni pristop temelji na spoznanjih, da je za optimalno zdravje potrebno primerno ravnovesje med gibalno aktivnostjo različnih intenzivnosti, sedenjem in spanjem.

Z namenom ozaveščanja o pomenu gibanja in spanja ter ugotavljanja stanja v slovenski populaciji je bila vzpostavljena spletna različica Vprašalnika o spanju, sedenju in telesni dejavnosti, ki je plod raziskovalcev skupine prof. Šarabona.

Ob tej priložnosti VAS VABIMO K IZPOLNJEVANJU SPLETNEGA VPRAŠALNIKA. Ob koncu izpolnjevanja boste prejeli avtomatsko generirano poročilo vaših rezultatov, mednarodna priporočila in individualizirane predloge za izboljšanje življenjskega sloga. Za izpolnjevanje boste potrebovali med 5 in 8 minut.

Vprašalnik se nahaja na spletnem naslovu: https://healthytimeuse.com/.