Vaterpolo ekipa Univerze na Primorskem uspešno prestala še tretjo preizkušnjo

Ekipa Univerze na Primorskem je tretji dan Evropskega univerzitetnega pokala v vaterpolu v Kopru še tretjič razveselila svoje navijače, potem ko je z 10:6 včeraj premagala postavo Univerze za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti. Domače moštvo je tako po treh kolih točkovno izenačena z vodilno Univerzo v Splitu, s katero se bo pomerila danes ob 21. uri.

Začetek tekme je zaznamovala izenačena igra, v kateri so imeli več od igre Madžari. Ti so v tretji minuti napadli z igralcem več, vendar se je v primorskih vratih izkazal Marko Prcać. Domači čuvaj mreže je bil nato 34 sekund kasneje nemočen ob poskusu Gerga Bernule, ki je sprejel podajo z desne strani in iz neposredne bližine zadel za vodstvo z 1:0. Primorci so se ekspresno pobrali po zaostanku in izenačili le 16 sekund kasneje, ko je Rene Černeka izkoristil številčno premoč svojega moštva. Ekipi sta bili nato poravnani vse do zadnje minute uvodne četrtine, ko so Primorci izgubili žogo v napadu, Madžari so oblegali domača vrata in po zaslugi Petra Kincsesa še drugič povedli.

Domačini so se dobro odzvali na prejeti gol in svojim nasprotnikom vrnili z obrestmi. Drugo četrtino so začeli silovito in v manj kot treh minutah dosegli štiri zaporedne gole za vodstvo 5:2. Vaterpolisti Budimpešte so ob koncu polčasa zaigrali nekoliko bolje in se do odmora približali na 4:6.

Tretja četrtina je postregla z izenačeno igro in s po enim golom na vsaki strani. Najprej se je moštvo iz Budimpešte približalo z golom Adama Kovacsa, gostitelji pa so svoje vodstvo podvojili 29 sekund kasneje, ko je Rene Černeka uspešno izkoristil petmetrovko za 7:5.

Primorska ekipa je v zadnji četrtini uspešno odbijala napade svoje nasprotnice in se v tretji minuti oddaljila na tri gole prednosti. Akcijo z igralcem več je začel Nikola Ćosić, njegovo podajo pa je v vodstvo z 8:5 pretvoril Peter Brozović. V zaključku dvoboja je nekaterim madžarskim igralcem nekoliko zavrela kri, kar je bila posledica zaostanka in nekaterih dvomljivih sodniških odločitev. A strasti so se hitro pomirile in Primorci so tekmo uspešno pripeljali h koncu, rezultat tekme je bil 10:6.

Domači kapetan Marko Prcać je po tekmi pohvalil svoje soigralce in okrcal nasprotnike, ki so se poslužili neprimernih potez: »Navajeni smo na neugodno madžarsko šolo vaterpola, ki je znana po grobi igri. A mi smo odigrali mirno in nismo nasedli njihovim provokacijam. Po tekmi ostaja nekaj grenkega priokusa, saj se je madžarska ekipa včeraj vrnila proti Lyonu in iztržila neodločen rezultat, danes pa se je odločila, da se ne bo borila do konca.« O današnji tekmi z ravno tako še neporaženim Splitom pa je dejal: »Zelo dobro poznam nasprotno moštvo. Pripada mu vloga favorita, saj so vsi njegovi igralci profesionalci. Mi bomo k tekmi pristopili sproščeno, odigrati pa bomo morali mirno in pametno.«

»Za nami je današnja tekma z domačini, ki smo jo želeli zmagati. Nujno moramo zmagati proti ekipi iz Srbije, s katero igramo v soboto, da bomo prišli do želenih rezultatov,« je povedal Pázmán Pajtók. Igralec je dodal, da se z ekipo z veseljem udeležujejo univerzitetnih tekmovanj, na katerih nabirajo izkušnje: »Nedvomno se vidimo leta 2019, če bomo ponovno vabljeni na prvenstvo v Koper.«

Na prvi tekmi večera je zmagala Univerza v Splitu, ki je bila z 8:5 boljša od Univerze v Lyonu, na drugi pa Univerza v Beogradu, ki je zmagala Univerzo sv. Cirila in Metoda v Skopju s 16:6. Naslednji nasprotnik Univerze na Primorskem bo vodilna Univerza v Splitu.

Tekme bodo potekale vsak dan do vključno sobote, 15. julija, med 19. in 22. uro, njihov razpored pa je objavljen na uradni spletni strani pokala. Ogledati si jih je mogoče brezplačno. Vse tekme, na katerih igra vaterpolo ekipa Univerze na Primorskem, se začnejo ob 21. uri.