Zmagovalec Nasinega hekatona v Kopru je Oliver Glavina, diplomant UP FAMNIT

Po lanskem uspešnem zagonu v Sloveniji je 29. in 30. aprila letos že drugič v Kopru potekal NASA Space Apps Challenge, svetovno največji hekaton o zemlji in vesolju. 25.000 sodelujočih je na 187 lokacijah v 69 državah reševalo enega od petih izzivov, ki jih je pripravila Nasa. Ponovno v organizaciji Univerzitetnega inkubatorja Primorske (UIP) je letos 19 udeležencev prijavilo 6 projektov, od katerih je zmago slavil Space Door Oliverja Glavine, drugo mesto je pripadlo Stanislavu Šliviću s projektom Earth4Kids. Oba sta nominirana za globalno glavno nagrado. Dijaki ekipe N.A.S.A. pa so na lokalni ravni prejeli nagrado imenovano People’s Choice Award in se potegujejo za glavno nagrado po izboru ljudi.
Direktor UIP Dorijan Maršič in drugouvrščeni Stanislav Šlivić.

Direktor UIP Dorijan Maršič in drugouvrščeni Stanislav Šlivić.

Odmevni 48-urni mednarodni razvojni tehnološki hekaton za inovativno in kreativno reševanje globalnih izzivov na podlagi javno dostopnih podatkov vesoljske agencije Nasa se lahko pohvali z že 5 uspešnimi sezonami izvedbe. Namen hekatona je v sodelovalnem oblikovanju in razvoju inovativnih tehnoloških rešitev za interdisciplinarne globalne izzive, izvedbi obetavnih prototipov za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in v vesolju ter ne nazadnje je njegov namen sestaviti globalno skupnost za sodelovanje in širitev meja vesolja, znanosti in tehnologije.

Za najbolj izvirne in uporabne rešitve so razpisane privlačne nagrade, na lokalni in na globalni ravni. Glavna lokalna nagrada, ki jo je za zmagovalce podelil pokrovitelj dogodka Dinit, d. o. o., je tridnevni izlet in z ogledom Evropske vesoljske agencije v Darmstadtu v Nemčiji. Dve najboljši rešitvi zastavljenih izzivov, projekta Space Door in Earth4Kids, sta napredovali na mednarodno tekmovanje in ocenjevanje. Nagradni sklad omogoča možnost pridobitve do 1.500.000 € tveganega kapitala in predstavitev projekta na Univerzi Stanford v ZDA. Generalna nagrada bo najboljšim omogočila tudi prisotnost na Nasinem lansiranju vesoljskega plovila v ZDA. Zmagovalci v kategoriji People’s Choice, to je ekipa N.A.S.A., pa se bodo od 8. maja dalje na globalni ravni potegovali za zmago po izboru ljudstva. Glasujemo lahko vsi na spletni strani hekatona.
Dijaki ekipe Nasa, prejemniki People’s Choice Award.

Dijaki ekipe Nasa, prejemniki People’s Choice Award.

Direktor UIP Dorijan Maršič je o dogodku povedal: »Letošnji hekaton, ki je časovno sovpadel s prvomajskimi prazniki, je dokazal, da za kreativne posameznike, ki jih zanima področje raziskovanja zemlje in vesolja, tudi prazniki niso ovira. Iskreno čestitamo vsem udeležencem in posebej zmagovalcem, za katere še naprej navijamo za zmago na globalni ravni. Zadovoljni smo z letošnjo izvedbo in napovedujemo, da se bomo za izvedbo Nasinega hekatona potegovali tudi naslednje leto z namenom, da še naprej podpiramo in spodbujamo kreativno iskanje rešitev, ki so povezane z Zemljo in vesoljem.«
Skupinska slika udeležencev hekatona.

Skupinska slika udeležencev hekatona.

Hekaton je bil organiziran v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in družbo Dinit, d. o. o. Aktivnost so v okviru Javnega razpisa za izvedbo podpornih storitev subjektov inovativnega okolja v Republiki Sloveniji v letih 2016 in 2017 »SIO 2016-2017« sofinancirali Javna Agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo RS ter Evropski sklad za regionalni razvoj EU.