Slikarka, profesorica biologije in gospodinjstva, nekdaj vrhunska športnica, danes pa učiteljica pozitivnega razmišljanja in brezmejne vere v življenje. Vse to je Tina Pavlovič, ki smo jo študentje s Pedagoške fakultete in Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem imeli priložnost spoznati 7. novembra 2017 v Kopru.

Kljub težki življenjski preizkušnji, ki jo je priklenila na voziček, Tina nikoli ni izgubila upanja. Zaradi nesrečnega spleta okoliščin se je ponovno spomnila na svoj del umetniške duše, ki ga je že od nekdaj nosila v sebi, a ga ob današnjem hitrem tempu življenja ni uspela izraziti.

Umetnine, ki so pod okriljem Centra za umetnost in oblikovanje UP PEF v oktobru in novembru krasile atrij Pedagoške fakultete, so plod njenega marljivega dela, ki se ga je lotila šele po nesreči. Z ogromno pozitivne volje in vere v življenje je nastala slikarska razstava »Pot«, ki je vzela dih mimoidočim študentom. Njeno delo pa ni bilo opaženo le na slovenskih tleh, pač pa so njeno življenjsko motiviko v slikah opazili tudi v tujini, kjer pridno razstavlja. Sama pove, da je kljub naporu, ki ga terja seljenje razstave, slikanje izredno lepo in navdihujoče delo.

Počaščeni smo, da smo Tino Pavlovič spoznali in jo brez zadržkov povprašali o njenih lepših in temnejših preizkušnjah življenja. Tina Pavlovič se je iz športnice prelevila v umetnico z nasmehom na obrazu. Vidimo jo kot navdih in potrditev pregovora: Kjer je volja, tam je pot.

Gospa Tina Pavlovič, hvala za vašo razstavo, ki je navdihnila študente, predvsem pa za izredno plodovit in iskren pogovor z nami.

Urša Zore in Saša Kolenc, študentki UP FHŠ


Zgodba se je dotaknila tudi študentov UP PEF, ki so se s Tino Pavlovič pogovarjali v okviru predmeta Didaktika športne vzgoje. Z njo so tudi posneli kratek film in za Radio Koper pripravili intervju.

Predstavitveni film o slikanju Tine Pavlovič je naredila Valentina Matjažič, študentka 3. letnika univerzitetnega študijskega programa Edukacijske vede.

Intervju, ki ga je za Oddajo Bla bla opravil Lovrenc Habe, študent 4. letnika univerzitetnega študijskega programa Razredni pouk, bo na Radiu Koper predvajan v petek, 17. novembra 2017, med 18.00 in 18.30.


O Tini Pavlovič

Tina Pavlovič se je s slikarstvom spoznala po usodni nesreči s padalom leta 1999. Zlomila si je vratno hrbtenico in postala je tetraplegičarka. Tri leta po poškodbi je nadaljevala s študijem na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in postala univerzitetna profesorica biologije in gospodinjstva. Želja po likovni obliki izražanja jo je leta 2007 pripeljala v krog slikarjev in slikark, ki slikajo z usti ali nogami. Nagel napredek pod mentorstvom likovnega pedagoga Rassa Causeviga in številnih slikarskih kolegov ji je že leta 2009 zagotovil štipendijo Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK), s sedežem v Liechtensteinu. Aktivno se udeležuje mednarodnih slikarskih dejavnosti, slikarskih kolonij in delavnic. Sodelovala je že na okoli 50 skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini. Veliko se je posvečala tematiki iz sveta narave, živalstva in rastlinstva, kar je bila njena smer študija. Na ta način je povezala ljubezen do slikanja z ljubeznijo do narave. Vse bolj pa jo navdušujejo tudi krajinski motivi, preko katerih vzpostavi svojstven stik z naravo.

Povzeto po prispevku Primorskih novic Ljubezen do slikanja in narave.


V fotogaleriji je prikazanih nekaj slik Tine Pavlovič s pejsažno in naravno motiviko.