Po gregorijanskem koledarju je vsako leto 9. 9. (deveti dan v devetem mesecu) na Kitajskem posvečen izkazovanju spoštovanja in ljubezni starejšim v naši družini in okolici. Letos so ta dan na Kitajskem slavili 17. oktobra, zato je Univerza na Primorskem Konfucijeva učilnica Koper v sodelovanju s Centrom za starejše občane Lucija in Konfucijevim inštitutom Ljubljana pripravila slavje tudi za starejše v naši občini, ki domujejo v Centru Lucija.

Sledili so Konfucijevemu reku, ki pravi: V življenju bi bili vsi radi srečni, toda sreča je le občutek, ki nima ničesar opraviti z bogastvom ali revščino, marveč s srcem. Srčnost in občutljivo naklonjenost so namreč izkazali dijaki in učenci primorskih šol, ki so na ta dan želeli razvedriti ostarele s pesmijo, plesom, glasbo in kaligrafijo. Predstavili so jim namreč nekaj utrinkov iz bogate zakladnice kitajske kulture, s katero so se srečali na tečajih kitajščine, ki jih obiskujejo. Vodila jih je sinologinja Tjaša Vilotič.

Varovanci Centra za starejše občane Lucija so se veselo odzvali našemu povabilu. Več kot 70 varovancev in številni uslužbenci Centra so nas pričakali v njihovi lepi, prostorni jedilnici že zgodaj dopoldan. Pozdravila jih je najprej direktorica Centa Lucija, gospa Marinela Šavle Reščič, potem je zbrane nagovoril kitajski direktor Konfucijevega inštituta Ljubljana, dr. Xie Duquan, jim razložil pomen in vsebino Praznika seniorjev na Kitajskem,  vsem zaželel še veliko lepih in zdravih let, potem pa vsem udeležencem še podaril sestavljanko, ki ohranja ročno in umsko gibčnost.

Nato so oder zapolnili mladi in najmlajši. Učenke OŠ Vojke Šmuc iz Izole so zapele kitajsko pesem  o prijateljstvu, dijaki Gimnazije Koper so starejšim zaželeli srečen praznik tako, da so voščilo zapisali s pismenkami v tradicionalni kitajski kaligrafiji, dijakinje SŠ Izola so jim zapele o srečanju z nekom s sanjsko lepim nasmehom, učenec OŠ Koper jim je na klarinetu zaigral klasično kitajsko melodijo o opojnosti jasminovega cveta, Yaoyao, kitajska učiteljica, je zaplesala s prefinjenimi gibi tradicionalnega plesa, še ena učenka OŠ Koper pa je vsem udeležencem prikazala obred priprave kitajskega čaja in jih pogostila s skodelico zelenega čaja.

Praznovanje so nadaljevali ustvarjalno, saj so se mnogi udeležili delavnice, kjer so kitajski učitelji prikazali osnove kitajske kaligrafije, zapisovali imena vnetih obiskovalcev po kitajsko in razlagali pomen posameznih pismenk.

Prireditev so zaključili s pokušino kitajskih dobrot, ki so jih pripravili v Restavraciji Chang. Seveda so za konec nazdravili tudi s kozarcem slivovega vina in vedrim vzklikom: »Še na mnoga leta!«

Dr. Neva Čebron, Vodja Konfucijeve učilnice Koper Univerze na Primorskem

Video prispevek sta pripravila Damjan Muhič in Anja Curk Repič